GetSnus weerstaat verzoek van Nederlandse autoriteiten om verkoop van nicotinezakjes te staken.

1229 Keer bekeken 10 Leuk gevonden
1 Opmerking
(5)
 

Een maand na de eerste waarschuwingsbrief staan de Nederlandse autoriteiten erop dat wij onze activiteiten stoppen, ondanks het ontbreken van een rechtsgrondslag voor hun verzoek.

Zoals eerder gemeld hebben de Nederlandse autoriteiten ons op 20 december een waarschuwingsbrief gestuurd. De Nederlandse Autoriteit voor Voedselveiligheid wil dat wij onmiddellijk stoppen met de verkoop van nicotinezakjes aan Nederlandse klanten. In een antwoord twee dagen later gaven wij onze visie op het verzoek van de Nederlandse autoriteiten (dat u hier kunt lezen).

GetSnus is op de hoogte van het huidige wetgevingsproces met het voorstel om een verbod op tabaksvrije producten in Nederland in te voeren.

Dergelijke wetgeving is echter nog niet aangenomen of in werking getreden. Wij zien dan ook geen rechtsgrond voor de bewering dat de verkoop en verzending van nicotinezakjes verboden zou worden.

In een tweede antwoord aan de Nederlandse Voedselautoriteit, die ons op 30 januari een tweede waarschuwingsbrief stuurde (hieronder volledig te lezen), hebben wij ons standpunt nader toegelicht.

"Ons standpunt in deze zaak is dat de Nederlandse Voedselautoriteit ons geen rechtsgrondslag heeft gegeven voor haar standpunt dat de verkoop en verzending van nicotinezakjes uit Zweden aan Nederlandse klanten verboden is. Zonder een dergelijke wettelijke basis zullen wij Nederlandse klanten nicotinezakjes blijven leveren die rokers mogelijk tot een gezondere levensstijl kunnen aanzetten", aldus Markus Lindblad, hoofd communicatie bij GetSnus.

De Nederlandse Voedselautoriteit:

"Op 20 december 2022 ontving u onderstaande waarschuwing. Uw antwoord ontving ik op 22 december 2022. Nederland heeft een RASFF-melding ingediend bij de Zweedse voedselautoriteit.

Ik wil u erop wijzen dat verkoop en verzending van nicotinezakjes in Nederland niet is toegestaan. Vandaag heb ik geconstateerd dat verkoop en verzending aan Nederlandse klanten nog steeds mogelijk is.

U moet onmiddellijk stoppen met het te koop aanbieden van nicotinezakjes aan Nederlandse klanten via uw website en de verzending van nicotinezakjes naar Nederland.

Op vrijdag 3 februari zal ik de website https://getsnus.nl/ opnieuw bekijken. Als blijkt dat verkoop en verzending aan Nederlandse klanten nog steeds mogelijk is, zal ik een rapport van bevindingen opstellen.

Met vriendelijke groet,

Autoriteit Voedselveiligheid"

Onze volledige reactie aan de Nederlandse Voedselveiligheidsautoriteit:

"Wij bevestigen de ontvangst van uw e-mail van 30 januari 2023.

Zoals vermeld in onze brief van 21 december 2022, vormen nicotinezakjes noch een tabaksproduct noch een voedselproduct, het is een product sui generis. De producten die Haypp vanuit Zweden op de markt brengt en verkoopt aan onder andere Nederlandse klanten voldoen volledig aan de Zweedse regelgeving. In Zweden worden nicotinezakjes gereguleerd door de wet (2022:1257) op tabakvrije nicotineproducten.

Zoals vermeld in ons vorige antwoord, is Haypp op de hoogte van het huidige wetgevingsproces met het voorstel om een verbod op tabaksvrije producten in Nederland in te voeren. Voor zover Haypp weet, is dergelijke wetgeving echter nog niet aangenomen of in werking getreden. Haypp ziet daarom geen rechtsgrondslag voor de bewering dat de verkoop en verzending van nicotinezakjes verboden zou zijn.

Aangezien Haypp bovendien voldoet aan de toepasselijke regels en voorschriften in Zweden, mag Haypp de producten in andere EU-lidstaten op de markt brengen en verkopen als gevolg van het basisbeginsel van wederzijdse erkenning, zoals voor het eerst geoordeeld door het Europese Hof van Justitie in Cassis de Dijon.

Het Zweedse voedselagentschap zal kunnen bevestigen dat er volgens de Zweedse wetgeving geen verbod bestaat op de verkoop en het op de markt brengen van nicotinevrije producten.

Op basis van het bovenstaande verzoekt Haypp de autoriteit haar uitspraak te heroverwegen.

Het moet ook worden benadrukt dat Haypp zich ertoe verbindt alle wetgeving die van toepassing is op onze activiteiten na te leven, maar de autoriteit heeft geen verdere wettelijke basis voor haar mening verstrekt. Daarom verzoeken wij u, indien u bij uw standpunt blijft dat (i) nicotinezakjes gelijk zijn aan levensmiddelen en (ii) dat het niet is toegestaan om nicotinezakjes aan Nederlandse klanten te verkopen, ons nadere informatie te verstrekken over de rechtsgrondslag en toepasselijke bepalingen van de Nederlandse wetgeving ter ondersteuning van uw standpunt voor een verbod, waarna wij ons standpunt kunnen heroverwegen. Wij verzoeken u vriendelijk de rechtsgrondslag voor de beperking van het vrije verkeer toe te voegen. Bij gebrek aan een dergelijke rechtsgrond blijven wij erbij dat voor zover ons bekend de verkoop en verzending van nicotinezakjes niet verboden is."

 
Was deze blogpost nuttig voor jou? (Feedback is niet openbaar)

laat een reactie achter

Beveiligingscode

Opmerkingen

  • Verzoek Nederlandse autoriteiten
    Door:Gerald Op 06-02-2023
    Beoordeling:
    5.0

    Getsnus.nl is een Nederlandse domeinnaam. U heeft zich aan de Nederlandse wet te houden en wanneer de Nederlandse autoriteiten nicotinezakjes in Nederland verbieden, mag u ze via dit domein ook niet verkopen, ook al bent u een Zweeds bedrijf. U riskeert dus niet alleen een take down verzoek maar ook een flinke boete, wanneer u niet stopt met het versturen naar Nederland.

    Beantwoord door: Get Snus Op 10-02-2023 We have an ongoing dialogue with the Dutch authorities. We have pointed out that there is no law banning nicotine portions in the Netherlands. We have also asked on what grounds nicotine portions are classified as novel food. However, we have not received any feedback on this.

    From what we have understood, the Netherlands has sent us a message about the sale from Sweden of tobacco-free snus-like products to Dutch consumers, something they wanted to stop. In previous cases of this type, the Swedish authority has replied that the product is not considered a food according to a position from 2019, which is why the SE food control agency can’t take any measures, as well as that there was no other designated authority to which they could hand the matter over to.

    We always comply with applicable laws and regulations. If you know of any law or regulation that the Dutch authorities have not been able to inform us about, please send them to us!

Blog navigation

Laatste Reacties