Laat je stem horen - verbied nicotinezakjes niet in Nederland

1030 Keer bekeken 17 Leuk gevonden
2 Opmerkingen
(5)
 

De Nederlandse overheid overweegt een verbod op de verkoop en het gebruik van nicotinezakjes, maar deze maatregel zou een vergissing zijn. Hoewel deze producten zeker gereguleerd moeten worden, is een verbod geen oplossing. De Nederlandse overheid heeft een publieke consultatie gelanceerd waarbij men om meningen wordt gevraagd over deze wijzigingen. Deze sluit op 16 januari 2023. Maak gebruik van deze kans om uw stem te laten horen!

De overheid heeft een consultatieportaal waar het gemakkelijk is om uw mening te geven over dit onderwerp.

Als we niet opstaan, luistert niemand. Deel alstublieft uw reactie en de oproep om te reageren op de consultatie op sociale media als u dat wilt. U kunt ook een e-mail sturen naar testimonials@getsnus.nl met uw ervaringen met nicotinezakjes.

Als u inspiratie wilt voor wat u moet schrijven of opwerpen, hebben we enkele argumenten waarvan we denken dat de overheid ze in overweging zou moeten nemen:

De voordelen van nicotinezakjes als middel ter vermindering van schade

Ten eerste zijn nicotinezakjes een minder risicovolle manier voor rokers om nicotine te consumeren in vergelijking met traditionele sigaretten. Door een minder schadelijk alternatief aan te bieden, kan het rokers helpen om over te stappen van sigaretten naar een gezonder levensstijl. Door deze producten te verbieden, wordt het voor rokers alleen maar moeilijker om te stoppen, wat tegenstrijdig is met het doel van de overheid om een "Rookvrije Generatie" te creëren tegen 2040.

De ondoeltreffendheid van verboden en het belang van regulering

Bovendien werken verboden niet. De geschiedenis heeft uitgewezen dat het verbieden van een stof niet stopt dat mensen het gebruiken - het drijft alleen de markt ondergronds en maakt het moeilijker te reguleren. In het geval van nicotinezakjes zou een verbod niet voorkomen dat ze worden gebruikt, maar zou het wel moeilijker maken om hun veiligheid en kwaliteit te waarborgen.

Het succes van Zweden in het verminderen van het rookpercentage met orale nicotineproducten

Een land dat succesvol het rookpercentage heeft verminderd door het gebruik van orale nicotineproducten is Zweden. De algemene gebruik van Zweeds snus, een soort rookloos tabak, heeft geholpen om het rookpercentage in het land te verminderen en de volksgezondheid te verbeteren. In tegenstelling hiertoe hebben de Nederlandse een van de hoogste rookpercentages in Europa, en zou een verbod op nicotinezakjes deze situatie niet beter maken.

Het gebrek aan bewijs voor nicotinezakjes als poortwachter naar roken

Er is ook geen bewijs dat nicotinezakjes een poortwachter zijn naar roken. Integendeel, het tegendeel kan waar zijn - door een minder schadelijk alternatief aan te bieden voor sigaretten, kunnen ze mensen juist helpen voorkomen om te beginnen met roken. En een verbod zou alleen maar moeilijker maken voor rokers om toegang te krijgen tot een potentieel behulpzaam hulpmiddel om te stoppen met roken.

Andere EU-landen reguleren, verbieden nicotinezakjes niet

Bovendien reguleren andere EU-lidstaten nicotinezakjes, verbieden ze niet. De voorgestelde maatregelen van de Nederlandse overheid gaan verder dan nodig is om de volksgezondheid te beschermen en zouden de Nederlanden in tegenspraak brengen met de rest van Europa.

Zich richten op het verminderen van roken is de sleutel tot het verbeteren van de volksgezondheid

Uiteindelijk is het verbranden van sigaretten en de daaruit voortvloeiende rook, en niet nicotine, het probleem wat betreft de gezondheidsrisico's van roken. Door zich te richten op het verminderen van roken en het bevorderen van minder schadelijke alternatieven, kan de Nederlandse overheid de volksgezondheid verbeteren en werken aan haar doel van een rookvrije generatie. Een verbod op nicotinezakjes zou dit doel alleen maar moeilijker te bereiken maken.

verbod op nicotinezakjes nederlandse regering

 
Was deze blogpost nuttig voor jou? (Feedback is niet openbaar)

laat een reactie achter

Beveiligingscode

Opmerkingen

 • Nicotine zakjes
  Door:Jannie Wildeboer Op 17-01-2023
  Beoordeling:
  5.0

  Nederland weer. Nog even dan mag niets meer een rookvrij Nederland. Na 53 jaar gerookt te hebben is het verdomd moeilijk van het roken af tekomen. Nicotine kauwgom mag dan wel. Dus wat een onzin om deze zakjes te verbieden. Komt op het zelfde neer en het is ook nog papier en afbreekbaar. Kijk op pleinen en op straat hoeveel kauwgom er ligt ongekend. Ik ben er blij mee. Dus ook gewoon in Nederland bekopen. Gr JwdeB

 • Snus nicotine zakjes
  Door:Fred Stolk Op 13-01-2023
  Beoordeling:
  5.0

  Nederland is natuurlijk weer het enige land met een verkoop verbod, mijn vrouw gebruikt snus zakjes al jaren en ik ben heel blij dat ze gestopt is met sigaretten roken, en mijn mening is je doet er niemand kwaad mee, dus ik ben tegen een verbod het MOET gewoon weer te leveren zijn, Groetjes Fred Stolk.

Blog navigation

Laatste Reacties