Autoriteiten stuurden waarschuwingsbrief.

943 Keer bekeken 70 Leuk gevonden
 

De Nederlandse autoriteiten proberen onze verkoop te stoppen

Op 20 december hebben de Nederlandse autoriteiten ons een waarschuwingsbrief gestuurd. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit schrijft dat we onmiddellijk moeten stoppen met het verkopen van nicotinezakjes aan Nederlandse klanten via onze website en het verzenden van nicotinezakjes naar Nederland.

Dat zullen we niet doen.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit beschouwt nicotinezakjes als een voedingsproduct. De Autoriteit verwijst naar een rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), waarin staat dat nicotinezakjes met 0,035 mg nicotine of meer per zakje schadelijk zijn voor de gezondheid.

"Voedsel dat schadelijk is voor de gezondheid mag niet op de markt worden gebracht," schrijft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Wij beschouwen nicotinezakjes niet als voedingsproducten. De Zweedse Voedsel- en Warenautoriteit, op basis van een analyse van van toepassing zijnde EU-wetgeving, deelt onze mening hierover.

Nicotinezakjes zijn noch tabaksproducten noch voedingsproducten; het zijn producten van hun eigen soort.

GetSnus is zich zeer bewust van het feit dat er een lopend wetgevingsproces is met de voorstellen om in Nederland een verbod in te stellen op tabaksvrije producten. Totdat dergelijke wetgeving is aangenomen en van kracht is, verwelkomen wij een discussie over het huidige reguleringskader. Desondanks zullen we niet doen wat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit wil in dit stadium en "onmiddellijk stoppen met het verkopen van nicotinezakjes".

GetSnus is onderdeel van Haypp Group, en onze verkoopspagina's hebben waarschijnlijk meer rokers overtuigd van gezondere alternatieven dan de Nederlandse overheid in recente jaren heeft gedaan.

Nu proberen functionarissen bij een Nederlandse overheidsinstantie ons succesvolle volksgezondheidswerk te stoppen in strijd met de wet door lege bedreigingen.

De regering houdt momenteel een publieke consultatie over hun voorstel om de verkoop van nicotinezakjes te verbieden. Sta op voor veiligere alternatieven en geef uw mening over waarom nicotinezakjes niet verboden maar gereguleerd zouden moeten worden in de Nederlandse wetgeving!

Onze volledige reactie op de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit:

"RE. WAARSCHUWING IN VERBAND MET DE VERKOOP VAN NICOTINEZAKJES IN NEDERLAND"

Wij bevestigen hierbij ontvangst van uw e-mail van 20 december.

Haypp Group AB ("Haypp") verkoopt en vermarkt nicotinezakjes uit Zweden, onder meer aan Nederlandse klanten. Nicotinezakjes zijn geen tabaksproducten of voedingsmiddelen, het is een sui generis-product. In Zweden worden nicotinezakjes gereguleerd door de wet (2022:1257) over tabaksvrije nicotine-producten. Bovendien heeft de Zweedse Voedsel- en Warenautoriteit sinds 2019, op basis van een analyse van van toepassing zijnde EU-wetgeving, bepaald dat nicotinezakjes geen voedingsmiddelen zijn. De reden voor de beoordeling van de autoriteit is dat nicotinezakjes niet binnen de definitie van een voedingsmiddel vallen in artikel 2 van Verordening 178/2002. Deze beoordeling geldt of het product nu nicotine bevat of niet.

De producten die worden verkocht, worden op de interne markt in volledige overeenstemming met de reguleringsvereisten in de Zweedse wetgeving aangeboden, en worden verkocht aan diverse EU-landen, onder meer aan klanten in Nederland.

Wij bevestigen hierbij ontvangst van uw e-mail van 20 december.

Haypp Group AB (“Haypp”) verkoopt en vermarkt nicotinezakjes uit Zweden, onder meer aan Nederlandse klanten. Nicotinezakjes zijn geen tabaksproducten of voedingsmiddelen, het is een sui generis-product. In Zweden worden nicotinezakjes gereguleerd door de wet (2022:1257) over tabaksvrije nicotine-producten. Bovendien heeft de Zweedse Voedsel- en Warenautoriteit sinds 2019, op basis van een analyse van van toepassing zijnde EU-wetgeving, bepaald dat nicotinezakjes geen voedingsmiddelen zijn. De reden voor de beoordeling van de autoriteit is dat nicotinezakjes niet binnen de definitie van een voedingsmiddel vallen in artikel 2 van Verordening 178/2002. Deze beoordeling geldt of het product nu nicotine bevat of niet.

De producten die worden verkocht, worden op de interne markt in volledige overeenstemming met de reguleringsvereisten in de Zweedse wetgeving aangeboden, en worden verkocht aan diverse EU-landen, onder meer aan klanten in Nederland.

Haypp is zich bewust van het huidige wetgevingsproces met het voorstel om een verbod op tabaksvrije producten in Nederland in te voeren. Totdat deze wetgeving is aangenomen en van kracht is, verwelkomen wij een discussie over het huidige reguleringskader voor nicotinezakjes en de gelegenheid om ons en onze klanten perspectief op dit onderwerp te geven.

Verder zouden wij het zeer waarderen als u ons zou kunnen informeren over welke Zweedse autoriteit, en wie binnen de relevante autoriteit, u de waarschuwing heeft meegedeeld, omdat wij graag contact met hen willen opnemen.

Wij kijken uit naar een voortgezet dialoog met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit over dit onderwerp.

 
Was deze blogpost nuttig voor jou? (Feedback is niet openbaar)

laat een reactie achter

Beveiligingscode
Blog navigation

Laatste Reacties