De evolutie van Snus: een reis door de rijke geschiedenis en de hedendaagse populariteit.

1305 Keer bekeken 0 Leuk gevonden
 

De geschiedenis van Snus: waar het allemaal begon.

Snus, een vochtig gemalen tabaksproduct, maakt al eeuwenlang deel uit van de Scandinavische cultuur. De precieze oorsprong ervan blijft echter een beetje een mysterie. Er wordt aangenomen dat deze verwennerij, die toen "snuiftabak" werd genoemd, voor het eerst opdook in Zweden in de 16e eeuw en aanvankelijk werd genoten door de hogere klassen.

De vroegste vermelding van snus dateert uit een in 1574 gepubliceerd boek genaamd "Oeconomia Ampla" In dit boek wordt snus "snoose" of "snoos" genoemd Interessant is dat de vroegste vermelding van tabak in Zweden dateert uit 1601, toen de douane in Stockholm de invoer van tabak en pijpen in het land registreerde. De term "snus" komt van het Franse woord "snuff", dat "snuiven" betekent In het begin van de 18e eeuw werd snus een populair tabaksproduct in Zweden. Een van de vroegst bekende verwijzingen naar snus komt uit een boek van Heresbach, die schreef over de voordelen van het product. Hij beschreef het als een soort tabak die "gekauwd of gesnoven kon worden" en beweerde zelfs dat het een "goed bewaarmiddel tegen de pest" was en kon helpen bij hoofdpijn.

Heresbachs bespreking van snus biedt onschatbare inzichten in de vroege geschiedenis van het product. Het is mogelijk dat snus al in gebruik was in Zweden toen hij zijn boek schreef, of dat hij het tegenkwam tijdens zijn reizen in het Midden-Oosten. Hoe dan ook, zijn schrijven herinnert eraan dat snus geen nieuwe uitvinding is, maar een product met een lange en fascinerende geschiedenis.

Snus werd niet alleen gebruikt als een stimulerend middel, maar had ook medicinale eigenschappen en werd vaak voorgeschreven door artsen voor verschillende kwalen zoals hoofdpijn, kiespijn en slechte adem. In deze periode werd snus gemaakt volgens traditionele productiemethoden, waarbij tabaksbladeren tot een fijn poeder werden vermalen en vervolgens gemengd met zout en andere kruiden zoals jeneverbessen of gemberwortel. Het mengsel werd vervolgens verpakt in kleine zakjes en liet het enkele maanden fermenteren voordat het kon worden geconsumeerd.

Traditionele productiemethoden voor snus

De traditionele productiemethode van snus bestond uit het zorgvuldig selecteren van hoogwaardige tabaksbladeren van plantages in heel Europa en Scandinavië; deze werden meestal boven een open vuur aan de lucht gedroogd en vervolgens tot een fijn poeder vermalen met speciale stenen molens die uit Nederland of Engeland werden geïmporteerd. Dit poeder werd vervolgens gemengd met zout, kruiden en specerijen, voordat het werd verpakt in kleine zakjes van stof of leer, die werden opgeslagen in koele kelders waar ze tot een jaar konden fermenteren, afhankelijk van het beoogde gebruik (d.w.z. bevochtigde snuiftabak of droge porties). Eenmaal klaar voor gebruik, knepen gebruikers stukjes snuif direct uit hun zakjes of goten ze wat op hun handen voordat ze het door hun neus inhaleerden, zoals vandaag de dag met normale neusinhalators gebeurt; als alternatief strooiden ze wat op voedsel zoals brood of gebak als ze van de smaak wilden genieten zonder het direct in hun longen te inhaleren.

Snus in de moderne tijd: Hoe het gebruik ervan is geëvolueerd.

Snus heeft een lange weg afgelegd sinds zijn introductie in de 16e eeuw. Hoewel de traditionele productiemethoden grotendeels onveranderd zijn gebleven, hebben snusfabrikanten het product in de loop der tijd verfijnd om het aantrekkelijker te maken voor moderne consumenten. Begin jaren 2000 introduceerde Swedish Match bijvoorbeeld een nieuw type snus genaamd "Göteborgs Rapé", dat is gemaakt met fijner gemalen tabak dan traditionele snus. Dit type snus is de afgelopen twee decennia steeds populairder geworden vanwege de zachtere textuur en het minder intense smaakprofiel in vergelijking met andere soorten snus. Bovendien experimenteren moderne producenten met verschillende smaakstoffen en ingrediënten zoals kruiden, specerijen en essentiële oliën om unieke smaakervaringen voor gebruikers te creëren.

Populariteit van Snus in Scandinavië en daarbuiten.

Sinds het begin in Zweden eeuwen geleden, is snus nog steeds een van de meest populaire vormen van rookloze tabak in Scandinavië. In veel andere Scandinavische landen is het gebruik van rookloze tabak even hoog onder de bevolking - Noorwegen (33%), Finland (26%), Denemarken (25%).

De laatste jaren is er echter ook buiten Scandinavië een toename van de wereldwijde vraag naar snus; veel mensen buiten Noord-Europa verkennen het gebruik van snus als alternatieve nicotinetoedieningsmethode - dit is te zien aan de stijgende verkoopcijfers bij grote online winkels die in Zweden gemaakte producten overzee verkopen.

De voordelen van snus: onderzoek naar het gebruik en de effecten.

Hoewel veel mensen snus nog steeds gebruiken voor recreatieve doeleinden, zijn er ook beweringen dat het bepaalde medische voordelen kan bieden. Studies hebben bijvoorbeeld aangetoond dat snus het risico op mondkanker kan verminderen in vergelijking met andere vormen van rookloze tabak. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat snus het verlangen naar nicotine kan verminderen bij mensen die proberen te stoppen met het roken van sigaretten. Tot slot zijn er aanwijzingen dat het gebruik van snus kan worden geassocieerd met lagere percentages hart- en vaatziekten in vergelijking met traditionele rookproducten. Tot slot elimineert het gebruik ervan ook alle risico's van passief roken die met sigaretten gepaard gaan, waardoor het een veilige optie is voor mensen die hun blootstelling aan schadelijke gifstoffen willen verminderen, terwijl ze toch kunnen genieten van nicotinetoedieningssystemen zoals e-sigaretten of vapingproducten.

Verschillende soorten Snus en hun gebruik.

Snus is er in twee soorten: losse bladen en geportioneerde zakjes. Losse snus is meestal gemaakt van fijngemalen tabaksbladeren die in kleine porties worden verpakt voordat ze onder de lip of op het tandvlees worden geplaatst. Geportioneerde zakjes bevatten vooraf afgemeten hoeveelheden tabak in afzonderlijke verzegelde pakjes die vervolgens kunnen worden geconsumeerd door ze gedurende langere tijd (tot enkele uren) tussen de bovenlip en het tandvlees te plaatsen. Beide soorten bieden hun eigen unieke voor- en nadelen wat betreft nicotinetoediening en gebruiksgemak; zakjes met porties zijn echter populairder vanwege hun draagbaarheid en gebruiksgemak

Beide soorten worden vaak recreatief gebruikt, maar ze kunnen ook bepaalde medische voordelen bieden, zoals vermindering van het verlangen naar nicotine of hulp bij het afvallen (vooral in combinatie met regelmatige lichaamsbeweging). Bovendien hebben sommige studies aangetoond dat het gebruik van beide soorten gedurende een langere periode het risico op bepaalde ziekten zoals mondkanker of hart- en vaatziekten kan verminderen in vergelijking met traditionele rookwaren zoals sigaretten of sigaren.

Samenvatting en tijdlijn.

Samenvatting

Snus, een traditioneel Zweeds tabaksproduct, wordt al eeuwenlang gebruikt. De oorsprong ervan gaat terug tot de 16e eeuw, toen het voor het eerst werd ontwikkeld door Zweedse boeren als een manier om hun tabaksoogst te bewaren. Traditionele productiemethoden van snus bestonden uit het drogen en op smaak brengen van tabak, voordat het in kleine zakjes of doosjes werd verpakt voor gemakkelijk transport. In de loop der tijd is het gebruik van snus geëvolueerd van een gebruik op het platteland naar een toenemende populariteit in Scandinavië en andere delen van Europa.

Jaar per jaar Snus geschiedenis Tijdlijn

  • Begin 18e eeuw: De eerste schriftelijke vermeldingen van een rookloos tabaksproduct vergelijkbaar met snus in Zweden dateren uit deze periode.
  • 1822: De Zweedse regering verleende een monopolie op de productie van snus aan het Zweedse tabaksmonopolie, dat tot 1915 van kracht bleef.
  • Begin 19e eeuw: Snus werd populair in Zweden en Noorwegen als vervanging voor het roken van tabak.
  • Eind 19e eeuw: Snus begon geëxporteerd te worden naar andere landen, waaronder de Verenigde Staten en andere delen van Europa.
  • Begin 20e eeuw: Bezorgdheid over de gezondheidsrisico's van het roken van tabak leidde tot meer belangstelling voor snus als een potentieel veiliger alternatief.
  • 1973: Het bedrijf Swedish Match introduceerde een portie snus, een voorverpakt zakje dat het gemakkelijker maakte om snus discreet te gebruiken.
  • 1866: Swedish Match lanceerde een nieuw merk snus genaamd General, dat zowel in Zweden als in het buitenland zeer populair werd. Het heeft een kenmerkende smaak van bergamot en een mix van 22 verschillende tabakken.
  • 2002: De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) brengt een rapport uit waarin staat dat snus minder schadelijk is dan roken en beveelt regeringen aan het gebruik ervan toe te staan als schadebeperkingsstrategie.
  • 2004: De Europese Unie verbiedt de verkoop van snus in alle lidstaten behalve Zweden, waar het een lange gebruiksgeschiedenis heeft.
  • 2015: De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) weigerde een verzoek van Swedish Match om waarschuwingsetiketten van zijn snusproducten te verwijderen, vanwege bezorgdheid over de mogelijke gezondheidsrisico's.
  • 2019: De FDA verleende de allereerste modified risk tobacco product (MRTP) orders aan acht snusproducten van Swedish Match, waardoor deze producten op de markt mogen worden gebracht met een gewijzigde risicoclaim die luidt: "Door General Snus te gebruiken in plaats van sigaretten loopt u minder risico op mondkanker, hartziekten, longkanker, beroerte, emfyseem en chronische bronchitis."
  • 2017: Swedish Match lanceert ZYN, een tabaksvrij merk nicotine zakje, op de Amerikaanse markt.
  • 2018: Swedish Match kondigde aan dat het een nieuwe productfamilie binnen nicotinezakjes zou lanceren in Zweden, wat later VOLT werd.
  • 2019: Altria verwierf een belang van 80% in de nicotine zakje activiteiten van Burger Söhne en vormde een dochteronderneming met de naam Helix Innovations om On! in de VS te produceren en op de markt te brengen.
  • 2007: De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) brengt een rapport uit waarin staat dat snus minder schadelijk is dan roken en beveelt overheden aan het gebruik ervan toe te staan als schadebeperkingsstrategie.
  • 2004: De Europese Unie verbiedt de verkoop van snus in alle lidstaten behalve Zweden, waar het een lange gebruiksgeschiedenis heeft.
  • 2015: De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) weigerde een verzoek van Swedish Match om waarschuwingsetiketten van zijn snusproducten te verwijderen, vanwege bezorgdheid over de mogelijke gezondheidsrisico's.
  • 2019: De FDA verleende de allereerste modified risk tobacco product (MRTP) orders aan acht snusproducten van Swedish Match, waardoor deze producten op de markt mogen worden gebracht met een gewijzigde risicoclaim die luidt: "Door General Snus te gebruiken in plaats van sigaretten loopt u minder risico op mondkanker, hartziekten, longkanker, beroerte, emfyseem en chronische bronchitis."
  • 2017: Swedish Match lanceert ZYN, een tabaksvrij merk nicotine zakje, op de Amerikaanse markt.
  • 2018: Swedish Match kondigde aan dat het een nieuwe productfamilie binnen nicotinezakjes zou lanceren in Zweden, wat later VOLT werd.
  • 2019: Altria verwierf een belang van 80% in de nicotine zakje activiteiten van Burger Söhne en vormde een dochteronderneming met de naam Helix Innovations om On! in de VS te produceren en op de markt te brengen.
  • 2020: De COVID-19 pandemie stimuleerde de vraag naar nicotinezakjes omdat consumenten alternatieven zochten voor roken en vaping te midden van gezondheidszorgen en sluitingsbeperkingen.
  • 2021: Philip Morris International neemt de in Denemarken gevestigde snusfabrikant AG Snus Aktieselskab en zijn assortiment snusmerken over, waaronder On! nicotinezakjes.
  • 2022: Philip Morris International verhoogde zijn overnamebod op Swedish Match tot 116 Zweedse kronen per aandeel en verwierf meer dan 93 procent van de aandelen in het bedrijf. Philip Morris was van plan een verplichte terugkoop van de resterende aandelen te starten en te vragen om een schrapping van de beursnotering van Swedish Match.
  • 2022: Zweden nam nieuwe wetgeving aan voor nicotineproducten zoals nicotinezakjes en vaping, met leeftijdsgrenzen, waarschuwingsteksten en een ingrediëntenlijst. Zweden had ook twee rookvrije generaties, met slechts 5,6 procent van de Zweden als dagelijkse rokers.
  • 2023: Een nieuwe briefing paper van het Global State of Tobacco Harm Reduction (GSTHR) project gaf een overzicht van de laatste informatie over het wetenschappelijk bewijs, marktgegevens, het regelgevingslandschap en de potentiële schade voor nicotinezakjes, een relatief nieuw veiliger nicotineproduct dat nicotine bevat maar geen tabak. Het document suggereerde dat nicotinezakjes een belangrijke bijdrage zouden kunnen leveren aan de vermindering van tabaksschade, vooral voor de meer dan 300 miljoen mensen wereldwijd die risicovolle orale tabaksproducten gebruiken.
  • 2023: De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) verleent de allereerste modified risk tobacco product (MRTP) orders aan acht snusproducten van Swedish Match, waardoor deze producten op de markt mogen worden gebracht met een gewijzigde risicoclaim waarin staat: "Door General Snus te gebruiken in plaats van sigaretten loopt u minder risico op mondkanker, hartziekten, longkanker, beroerte, emfyseem en chronische bronchitis." De FDA legde ook strenge reclame- en promotiebeperkingen op voor de producten om toegang en blootstelling van jongeren te voorkomen.
  • 2023: Zweden nam nieuwe wetgeving aan voor nicotineproducten zoals nicotinezakjes en vaping, met leeftijdsgrenzen, waarschuwingsteksten en een ingrediëntenlijst. Zweden had ook twee rookvrije generaties, met slechts 5,6 procent van de Zweden als dagelijkse rokers.
  • 2023: Reuters meldde dat een nieuwe Noorse snusstudie concludeerde dat snus het moeilijker maakt om te stoppen met roken. De studie leidde tot controverse onder deskundigen en voorstanders van snus, die de methodologie en de geldigheid ervan in twijfel trokken. Sommigen beweerden dat het onderzoek gebrekkig en bevooroordeeld was, en dat het voorbijging aan het bewijs dat snus minder schadelijk is dan roken en rokers kan helpen te stoppen.

Tegenwoordig: Snus blijft populair in Zweden en Noorwegen, en het gebruik ervan neemt toe in andere landen, vooral onder mensen die proberen te stoppen met roken. De verkoop en het gebruik ervan zijn echter nog steeds beperkt of verboden in veel landen over de hele wereld.

 
Was deze blogpost nuttig voor jou? (Feedback is niet openbaar)
Geplaatst in: Algemeen

laat een reactie achter

Beveiligingscode
Blog navigation

Laatste Reacties